Het is donderdag 10 oktober, 5 uur in de middag, als de eerste deelnemers arriveren voor de OOM bijeenkomst. De knorrende magen kan men stillen aan het stampot buffet dat door de horeca studenten van ROC Landstede is verzorgd. Tijdens het eten vangt men al een glimp op van het bijzondere gebouw van De Techniek Academie. Natuurlijk benieuwd naar wat er hier overdag allemaal voor opleidingen worden gegeven. De apparatuur die er staat is voor de meeste bezoekers bekende techniek: “Zo eentje hebben we ook op het werk…”.
Na een welkom aan de hele groep door Jacques de Groot, directeur van De Techniek Academie, legt deze in het kort uit dat De Techniek Academie meerdere BBL opleidingen verzorgt voor technische bedrijven in de regio, maar er worden ook korte en met name praktische cursussen georganiseerd.
Vervolgens is het Evert Polhoud, regio manager van het OOM die de uitleg geeft over de rest van de avond: een viertal workshops die iedereen zal doorlopen en natuurlijk de nodige hapjes en drankjes.
Workshop 1 staat even stil bij de eigen loopbaanontwikkeling. Voorkom dat je achteraf zegt: jammer dat ik die kans niet gepakt heb. Daar hoort zeker bij; de mogelijkheid tot (bij-)scholing. OOM doet veel aan stimuleren van trainingen en opleidingen. Dit wordt onderstreept door de voucher die iedere deelnemer op deze avond krijgt: 750 euro, vrij te besteden voor een opleiding naar keuze!
Omdat elk bedrijf op zoek is naar optimalisatie van de interne processen is een korte inleiding in Lean en 5S, door IJsseltechnologie, een interessante ervaring. Visueel gemaakt door een spel met het gooien van een balletje is al snel duidelijk dat er voor alle processen (óók kantoor werk) veel tijd te besparen is.
Festo Didactiek verzorgt de derde workshop waarin ervaren wordt dat een stuk besturing maken met de huidige computerondersteuning een fluitje van een cent is. Eerst simuleren op de PC en vervolgens hetzelfde programma gebruiken om het meegebrachte pneumatisch systeem te laten werken.
En omdat alle aanwezigen te maken hebben met het (laten) maken van onderdelen en producten is meten belangrijk voor kwaliteitsbewaking. Microcentrum toont in workshop 4 aan, dat naast de nauwkeurigheid van meetgereedschap ook de gebruiker een onnauwkeurigheid inbrengt. 4 Personen een onderdeel laten meten met dezelfde schuifmaat, geeft 4 verschillende waardes!
Tijdens de afsluitende borrel was er volop gelegenheid om te netwerken. De deelnemers waren zeer tevreden over de verkregen kennis en informatie en konden ook de locatie van De Techniek Academie zeer waarderen. Dit vraagt natuurlijk om een vervolg….