Techniek ervaren en beleven tijdens het Ontdekkersfestival
Veel beleven en doen, in plaats van kijken en afwachten. Dat was het doel van het Ontdekkersfestival wat afgelopen zaterdag plaatsvond op het Kranenburg kazerneterrein in Harderwijk. Kinderen en jongeren kwamen hier in aanraking met allerlei vormen van techniek en technologie.
‘Helemaal uitverkocht’
De tweede editie van het Ontdekkersfestival is volledig ‘uitverkocht’. Het evenement is gratis toegankelijk, maar kaarten moesten vooraf worden gereserveerd. De 2.100 kaarten waren in de week voor aanvang allemaal uitgegeven, nog een stuk of 100 belangstellenden kwamen op de reservelijst. Bij het informatiepunt worden de toegangskaarten gescand, daarna krijgen bezoekers een festivalbandje en een -plattegrond uitgedeeld met daarop alle 42 activiteiten.
Dit jaar heeft de organisatie nog groter uitgepakt dan bij de eerste editie in maart 2023. Toen konden 1.250 bezoekers een kaart bestellen, maar kwamen er ondanks het regenachtige weer over de dag 2.000 mensen naar het Ontdekkersfestival, omdat het scannen van de toegangskaarten letterlijk in het water viel.
(foto’s: Kasper Veenstra – Veenstra Visueel)
Techniek promoten in festivalvibe
,,Het is nu een stuk professioneler dan vorig jaar, met een infopunt in het midden van het terrein en festivalbandjes. Er staan meer tenten en foodtrucks, met patat en poffertjes, een koffietentje, smoothie- en limobar, wat samen met de muziek en aankleding van het terrein een echte festivalvibe geeft”, vertelt Marissa van Polen, communicatie coördinator van De Techniek Academie, één van de vijf organisatoren. De andere partijen zijn Sterk Techniekonderwijs Noordwest Veluwe, Landstede MBO, TechLab en Platform Techniek. Daarnaast presenteren veel bedrijven uit de regio zichzelf en laten zien, maar vooral ervaren wat hun werk inhoudt. ,,We zijn hier al heel lang mee bezig; we hebben de afgelopen maanden met elkaar iets moois neergezet om techniek in de regio te promoten. Het Ontdekkersfestival op zaterdag is een feestelijke afsluiting van de Ontdekkersdagen op donderdag 11 en vrijdag 12 april. Brugklasleerlingen van middelbare scholen in de regio kwamen een dagdeel hiernaartoe om te kijken wat er te doen, ontdekken en te beleven is. Op zaterdag is iedereen van 2 tot 92 jaar welkom, maar deze dag richten we ons vooral op kinderen van 4-14 jaar, om hen zo vroeg mogelijk kennis te laten maken met techniek. We laten zien dat techniek niet alleen het geijkte metselen, timmeren en zagen is, maar ook het programmeren van lampen voor een lasershow, het bestickeren van een auto en graven met een shovel of graafmachine is”, noemt de Harderwijkse enkele voorbeelden. ,,Techniek komt overal terug; je ziet hier de zeven werelden van techniek.”
Zaadje planten
Het Ontdekkersfestival levert net als vorig jaar veel blije gezichten op en is voor veel bezoekers een familie-uitje. Kinderen, jongeren, ouders, opa’s en oma’s vermaken en verwonderen zich en dat is waar de organisatie het vooral voor doet. ,,Kleine kinderen zul je volgend jaar niet terugzien op De Techniek Academie, maar ouders zijn belangrijke beïnvloeders in het keuzeproces. Door nu te laten zien hoe breed techniek is, planten we hopelijk alvast een zaadje voor de toekomst.”
Op het grasveld kun je met professioneel speelgoed – een miniatuur graafmachine en shovel – een dijk bouwen, bij Allinq kun je een glasvezelkabel aan elkaar ‘lassen’. Het Soma College heeft een kleine kraan neergezet om zelf als ‘machinist’ te besturen.
Het metselen van een muurtje met oefenspecie blijkt een populaire activiteit, net als het bouwen van een insectenhotel met houten plankjes, mos en takjes. Hier vermaken zowel de ouders als de kinderen zich mee, terwijl studenten van het Morgen College en het Nuborgh College tips geven. De opleiding Autotechniek van Landstede laat in samenwerking met Broekhuis de techniek onder de motorkap zien.
In de gymzaal bewegen twee levensechte robots uit de film Starwars en laten o.a. Hellebrekers, Aartec en Qimarox, toonaangevende maakbedrijven uit de regio, hun product zien. Ook in de lokalen is van alles te doen. Je kunt als mens samenwerken een cobot, een licht lasershow programmeren en robotjes besturen.
Een alledaags probleem kun je oplossen met techniek en je kunt chocoladesnoepjes printen met een 3D-printer. Ook is er een racesimulator en kun je zelf muziek maken. In totaal zijn er 42 verschillende activiteiten. Eenmaal buiten kunnen de bezoekers zich o.a. uitleven op een graffitiwand.
Beleven en doen
,,We merken dat veel kinderen het leuk vinden om zelf dingen te ontdekken en uit te proberen. Dat is thuis en in het onderwijs vaak lastig, maar hier kunnen ze volop experimenteren. Het is vooral heel veel beleven en doen, in plaats van kijken en afwachten. Als ze maar voldoende in contact zijn met verschillende vormen van techniek, kunnen ze op basis van een reëel beeld een keuze maken”, vertelt Michèl van der Feen de achterliggende gedachte van het festival wat hij vorig jaar heeft bedacht.
Bedrijven realiseren zich steeds meer dat ze er vroeg bij moeten zijn, wat de grote animo verklaart. ,,Ze focussen zich steeds meer op het basis- en voortgezet onderwijs om kinderen een beeld te geven van hoe techniek werkt. Vanaf groep 3 sluiten kinderen namelijk al onbewust dingen uit. De doelgroep die je hier ziet, gaat over 6-8 jaar een keuze maken voor een vervolgopleiding, dus moet nu al een beeld vormen. Dat gaat van moderne techniek met robots, virtual reality, simulatoren van hijskranen en tot programmeren van een lasershow met licht en geluid en het besturen van robots. Maar ook de klassieke techniek van lassen, bouwen en metselen komen aan bod.”
Van der Feen, programmamanager voor Sterk Techniek Onderwijs, is blij met de reuring op het terrein. ,,Wij faciliteren met hulp van vrijwilligers en studenten horeca en beveiliging vanuit Landstede. We willen er zelf niks aan verdienen, maar genieten vooral van alle blije gezichten van alle bezoekers die hier komen en zien hoe breed techniek is.
Bron: Marco Jansen
Foto’s: Kasper Veenstra