Op 11 september was in het Dolfinarium een startbijeenkomst gepland voor instellingen en bedrijven uit het Steden4kant (de Stedendriehoek samen met regio Noord Veluwe), om plannen voor aanpak van de jeugdwerkloosheid te maken. Deze plannen worden ingediend in Den Haag, waar 800.000 euro gereserveerd ligt voor deze regio.

Landelijk is Mirjam Sterk aangesteld als Ambassadeur van de Aanpak Jeugdwerkloosheid. Mirjam Sterk (Voormalig lid Tweede Kamer voor het CDA) onderhoud nauwe contacten met Minister Asscher, die de werkloosheid in breder verband tot zijn aandachtsgebied heeft. Recentelijk heeft Mirjam Sterk een afspraak gemaakt met Randstad die de uitdaging is aangegaan om 10.000 jongeren tussen 18 en 28 jaar aan een baan en/of werkervaring te helpen. Daarom reisde Mirjam Sterk op 11 september in een Randstad actie-bus naar de meeting in het Dolfinarium. Maar voordat ze naar het Dolfinarium ging was er nog net even de gelegenheid om De Techniek Academie aan te doen.
Mirjam Sterk werd bij De Techniek Academie ontvangen door studenten, werkzoekende jongeren en participerende bedrijven, zoals: VMI, Scheer en Foppen, AWL Techniek, Schuuring en InstallatieWerk. Ook Harderwijks Wethouder De Kleine was van de partij.

Jacques de Groot, directeur van De Techniek Academie, heette haar welkom. Jacques legde in het kort uit dat de Academie een initiatief is van het lokale technische bedrijfsleven. Er worden Technische opleidingen verzorgd voor jongeren die in hun opleiding de combinatie met werken nodig hebben; de zogenaamde BBL trajecten. Omdat er een volledige ingerichte praktijkruimte aanwezig is mét praktijkopleiders, is dit een uitermate geschikte omgeving om werkloze jongeren de zo noodzakelijke werkervaring op te laten doen. In een korte periode kunnen werkzoekenden klaargestoomd worden voor een specifieke technische functie in het bedrijfsleven.

De tip werd door Mirjam Sterk ter harte genomen en vervolgens hebben de aanwezigen zich gemengd onder de jongeren in de praktijkwerkplaats. Mirjam Sterk was onder de indruk en verontschuldigde zich dat ze maar zo weinig tijd had. Maar dat ze goed gekeken en geluisterd had bleek wel uit haar toespraakje later in het Dolfinarium: “De leerwerktrajecten (BBL) zijn routes die zeer geschikt zijn in de aanpak tegen jeugdwerkloosheid, want de bedrijven investeren in de jongeren, bieden ze werkervaring en laten ze daarna echt niet zomaar weer gaan!”

Parallel aan de sessie in het Dolfinarium hadden jongeren een ‘speed-sollicitatie’ met een aantal lidbedrijven van De Techniek Academie. Door een gesprek met Scheer en Foppen (Harderwijk), VMI-Group (Epe), Schuuring (Harderwijk), InstallatieWerk (Regio) en AWL Techniek (Harderwijk), kregen de jongeren in korte tijd interessante sollicitatie-ervaring. Ze kregen een indruk van wat de bedrijven zoal doen en leerden wat deze bedrijven zoal verwachten en nodig hebben. De dag werd afgesloten met een sollicitatietraining voor de jongeren.